Mebus Tutdere, esrar hastalıklarını mecliste gündeme getirdi

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Umum Partisi Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, esrar hastalıkları konusunu meclis gündemine taşıdı.

Mebus Tutdere, nebati hastalığa alın alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve bu hastalığa cebin ilişkin nezaret marifetiyle canlı bir savaş yürütülmesi için TBMM Başkanlığı’na araştırı önergesi verdi.

TBMM Başkanlığı’na sunduğu Araştırı Önergesi ile bitkisel hastalığın hep yönleriyle ele alınması gerektiğini tabir eden Adıyaman Milletvekili Tutdere, “Ekincilik ve Orman Bakanlığı Tarımsal Tetkikat Umumi Müdürlüğü Diyarbakır Zirai Savaşım Araştırı Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan tetkikat sonrası bitkisel hastalığın ortaya çıkarılması amacıyla incelenen kötü bitkisi numunelerinde çor etmeninin ‘Tobacco etch virüs’ olduğu önceki araştırmalar sonrası ifade edilmiştir. Ancak konunun önemi ve müstahsil sayısı nazara alındığında durumunda ve geniş tıpkı araştırı yapılarak konunun bütün yönleriyle ele alınması gerektiği açıktır. Çünkü amil kendisine belirtilen virüsün 19 familyadan kestirmece 120 türde enfeksiyon oluşturduğu yapılan araştırmalarla sabittir. Mezkûr hastalık tütünde beneklenme, soy açılması, koyu yeşil damar bantlaşması, mozaik ve deforme olmuş yapraklar şeklinde belirtilerle kendini göstermektedir.

Alternatifi olmadığı Duman Ense Yerleşmiş raporlarıyla dahi sabit olan tütüne ilgili halihazırdaki kanuni mevzuat ve yürürlükteki cezaevi cezası üreticilerimize nazik mağduriyetler yaşatmaktayken birde meydana mevrut açık çerceveli bitkisel çor nedeniyle eş ziraatı şeklinde sarmalık kötü üreten ve ürettiğini satarak ailesinin geçimini sağlamaya çalışan yüz binlerce yurttaşımızın mağduriyeti katlanarak artmıştır. Mapus tehdidiyle karşı karşıya mütezayit, ağırlaşan iktisadi şerait nedeniyle mağdur olan esrar üreticileri nebati hastalık dolayısıyla meydana gelen yüzde 50 kabil balaban bire bir rekolte kaybı zımnında birlikte çıktı evlerine atlatmak götüremez ağıl gelmişlerdir.

Bu bitkisel hastalık karşısında üretici bekâr bırakılmamalı, savaş yolları belirlenerek faal şekilde mücadele edilmelidir.

Başta Çelikhan ilçesi kalkmak amacıyla sarmalık tütünün yetiştirildiği bölgelerde bu bahis içten araştırılıp alınabilecek tedbirler belirlenmez ve hareketli ayrımsız savaşım yürütülmezse ati yıl ve ahir yıllarda kötü üretimi sekteye uğrayacak ve üste istihsal tamamen bitme noktasına gelecektir. Bu da bölgede yüzbinlerce insanın işinden, ekmeğinden olmasına ve yeni barhana dalgalarının başlamasına sebebiyet verecektir. Bu nedenle bitkisel hastalığa cebin alınacak tedbirlerin belirlenmesi, bu hastalığa karşı ilişik vekâlet vasıtasıyla deli dolu benzeri uğraş yürütülmesi önem genişlik etmektedir” ifadelerini kullandı. – ADIYAMAN

Share: