Trabzon’da 5 tutkun ciğer kafesi açılmadan koroner köprüleme edildi

Trabzon Ahi Evren Ciğer His ve Huy Cerrahisi Yetişek ve Araştırı Hastanesi’ne başvuran 5 hastalanmış, döş kafesi açılmadan “minimal invazif koroner devre dışı” ameliyatı ile sağlığına kavuştu.

Trabzon’un yanında nahiye illerden da talep gören hastanede, umum beyninde “can tahtası kesilmeden” diye niteleyerek ifade edilen “minimum invazif koroner köprüleme” ameliyatı yapılmaya başlandı.

Yaklaşık 2 aylık süreçte 5 hastaya, sol meme başı altından 7-8 santimetrelik kesilerle geçerli ustalık, aheste bakımda ve hastanede yatış süresini azaltıyor, sonrasındaki konforu ve hayata dönüşü bile kolaylaştırıyor.

Trabzon Kardeş Âlem Döş Duygu ve Huy Cerrahisi Terbiye ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Kemal Ince, AA muhabirine, baypas ameliyatının, koroner atardamar hastalıklarında darlıklar, tıkanıklıklar olduğu ahit gerçekleştirildiğini söyledi.

Baypas ameliyatlarının hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayan Teferruatlı, “Bütün ameliyatlarda olduğu üzere duygu cerrahisinde de elan siftinlik kesilerle bu ameliyatları yapma çabası söz konusu. Imdi köprüleme ameliyatları üstelik daha basit kesilerle yapılabiliyor.” dedi.

Ayrıntılı, söz konusu ameliyatın yapılabilmesinin dahi özel gereç ve beceri ile tecrübe gerektirdiğini belen ederek, “Tığ üstelik Kardeş Dünya Göğüs Ihtisas ve Huy Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi adına klinikteki hekimlerimizin çabaları ve bizlerin bile gayretiyle vacip gereç altyapısını tamamladık. Vacip deneyim için bile çalışmalarımızı yaptık.” diye niteleyerek konuştu.

Geçen kamer bakımından bu ameliyatlara başladıklarını tamlayan Detaylı, “Şu asıl büyüklüğünde 5 hastamıza tutkun yöntemle işler yapıldı. Hepsi bile gayet gür. Hastalarımızı şifalı şekilde taburcu ettik. Hastalarımız bile giderek artan yoğunlukta. Bu ameliyatları bitmeme ettirmeyi düşünüyoruz.” dedi.

“Enfeksiyon, kanama elan bir iki ve işe aktarılma henüz dümdüz”

Ameliyatları gerçekleştiren Doç. Dr. Öğün Yırtıkça ise Ahi Cihan Ciğer Önsezi ve Huy Cerrahisi Yetişek ve Araştırma Hastanesi’nin kurulduğu günden itibaren his ve damar cerrahisinin bilcümle bileşenlerini kudretli şekilde özne tıpkı hastane olduğunu söyledi.

Sayrılarevi yerine vahim tıpkısı altyapı ve tecrübeleri olduğunu vurgulayan Mahirane, şöyle bitmeme etti:

“Bu anlamda umum hastane namına hem kardiyoloji hem ihtisas huy cerrahisi biriminde serencam zamanlarda trend olmaya başlayan ve ülkemizde dahi çok sayılı yerlerde, ihtimal de 7-8 merkezde yapılan faaliyetler şeklinin tığ da çok dışında kalmak istemedik. Zat şifahane altyapımızı, vukuf tecrübemizi buraya da yansıttık. Sıradan, meme altından yapılan kestirmece 7-8 santimetrelik kesilerle devre dışı ameliyatlarına başladık.”

Maharetli, söz konusu ameliyatın avantajlarına birlikte dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Itidalli göğüs kemiği kesilmediği amacıyla enfeksiyon, kanama elan birkaç ve işe dönüş henüz niteliksiz. İlk baştaki ağrıyı saymazsak veca elan beş altı. Otomatikman tutkun servise çıktığı ahit kolunu, bacağını, yatma şeklini gayrı hastalardan ayrımlı olarak çokça daha azade şekilde yerine getirebiliyor. Hastaları ortalama 4-5 zaman içerisinde taburcu edebiliyoruz. Erken işe devir bile cemiyet sağlığı ve ekonomisi anlamında kâr sağlıyor.”

“Minimum benzeri kesi ile tedavime kavuştum”

Giresun’dan gelen 55 yaşındaki Azamet Civil, memleketinde, kol ağrısı zımnında gittiği hastanede yapılan tetkiklerin peşi sıra kendisine devre dışı ameliyatı önerildiğini söyledi.

Bu konuda ‘Farklı aynı formül var mı?’ diye araştırma yaptıklarını anlatan Civil, henüz bilahare Doç. Dr. Posta Çevrimli’ya ulaştıklarını ve bu yöntem karşı bilgelik aldığını belirtti.

Civil, haddinden fazla mutlu kaldığını ve sağlığına kavuştuğunu dile getirerek, “Teşekkürname ederiz, ellerine keyif. Minimum bire bir kesi ile bedii adına insanların göğsü yarılmadan haddinden fazla şen ve çabuk şekilde tedavime kavuştum. Şifahane doktoruma, hep imkanları sağlayanlara teşekkür ederim.” dedi.

Share: