YURTLARDAKİ AŞEVLERİNDE HER MESLEKTEN GÖNÜLLÜLER, 4 MUTFAKTA 6 MİLYON CILT KEMIRMEK ÜRETTİ

HATAY’ın İskenderun ilçesine, depremlerden bilahare, ensiz içi ve elverişsiz dışından gelen, aralarında aile kadınları, yapım, tayyare ve sanayi mühendisleriyle heveskâr şeflerin birlikte vadi aldığı gönüllüler, aşındırmak temini üzere KYK yurdunda lokanta oluşturdu. Gönüllüler, İskenderun ile birlikte Osmaniye, Kahramanmaraş ve Adıyaman’dahi hayata geçirdiği ‘Gönül Mutfağı’ ismi verilen 4 mutfakta, 6 milyon ten kemirmek yapıp depremzedelere dağıttı.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana mevrut 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde çokça sayıda binanın yıkıldığı 11 kentte, Toyluk ve Spor Bakanlığı’na ait KYK yurtları depremzedelerin kullanımına açıldı. Hatay’ın İskenderun ilçesinde Bilgisizlik ve Spor Bakanlığı’na sınırlanmış Muhyiddin İbni Arabi Koca Öğrenci Yurdu bile depremzedelerin yemek ihtiyacının giderilmesi üzere aşevine dönüştürüldü. Şefler Ebru Baybara Çıpa ve Müştak Uludağ eliyle koordine edilen alanda, benzeri taraftan geri hizmet ve koordinasyon merkezi hizmeti veriliyor, farklı yandan depremzedelere kemirmek pişiriliyor. Türev Uludağ ve Ebru Baybara Çipo’in 5 kişiyle başladığı mutfağa, Almanya ve İngiltere’den gelen gurbetçilerin dahi aralarında olduğu haddinden fazla sayıda gönüllü katıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, gönüllüler ve kurumsal destekçilerin araçlarıyla aşındırmak dağıtılan aşevinde, motokuryeler birlikte yemekleri depremzedelere ulaştırıyor.

‘MUTFAKTA 120 KİŞİDEN AŞKIN İNSAN ÇALIŞIYOR’

Depremin evvel gününden bu yana bölgede olduklarını ve depremzedeleri yunak yemekle buluşturduklarını kaydeden Ebru Baybara Çıpa, Burada yer gür yaptığımız hisse senedi olan kemirmek yapmaktan başladık insanlara destek vermeye. Haddinden Fazla dizgeli benzeri aş damı kurduk. Yemeğin yalnız bir araç olduğunu, burada yaşanan bu felaketin daha çabuk iyileşmesi için insanları iyileştirmek gerektiğini düşünerek bire bir hep kurduk. Türkiye’den, dünyanın seçkin yerinden, İngiltere’den, Almanya’dan fahri insanlar var. Mutfakta 120 kişiden çok adam çalışıyor. Eskimemiş tıpkı hep kurmaya çalışıyoruz. Buradaki çalışmaların sürdürülebilir olması için, insanlara burada istihdam sağlanması ve kalmaları gerekiyor. Cahillik ve Spor Bakanlığı’nın KYK yurtlarını aşevine çevirdik. 4 gıda mühendisimiz çalışıyor. Birçok koca aklını koyarak geliştirdi bu sistemi. Bizim amacımız, insanları bu şehirlere köylü teslim etmek. Kavim kavramını ego burada öğrendim. 46 yaşındayım, Atatürk’ün, ‘Türkiye Cumhuriyeti ilelebet ölümsüz kalacaktır’ sözünün anlamını ve neye güvenerek bunu söylediğini, deminden henüz iyi biliyorum. Milletine güvenmiş. Zira o kadar büyük ruh ve o büyüklüğünde nazik dayanışma örneğiyle bugün buradayız. Üniversitelerle teşrikimesai halindeyiz. Gastronomi öğrencilerinin stajlarını burada yapmaları amacıyla çağrıda bulunduk. Darülfünun bunu kabul etti. Kültür Fakültesi, tarım teknikerleri, gıda mühendisleri tarımla ilişik iktisatçılar temsil onlar amacıyla bile yer açtık. Mardin’da içtimai bir kooperatifimiz var. O Covid döneminde esasta çiftçilerin pazara ulaşması amacıyla fahri bire bir kooperatifti. Deminden depremde esasen ortaya bundan sonra. Oradaki istihdam modelini buraya koyarak, öğrencileri sahaya indirerek, sahanın nitelik değerlendirmesiyle iş alabilme noktasında, sistemi geliştirmeye çalışıyoruz. Tığ gençlerle iyileşeceğiz. Onlarla bu sistemi devam ettireceğiz dedi.

‘DEPREMİN İLK GÜNÜNDEN BU YANA SAHADAYIZ’

Reis Türev Uludağ, Adanalı olduğunu ve ailesinin depremi yaşadığını belirterek, Sarsıntı haberini alır almaz alelacele, geçmiş Adana’evet gelip ailemi tehlikesiz bölgeye götürdüm. Sonrasında Ebru ile birlikte koordineli yerine geçmiş Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman’bile çalıştık. Deminden birlikte İskenderun’dayız. Osmaniye’yi Yiğit Mirzaoğlu, Kahramanmaraş’ı birlikte Lider Mehmet Yalçınkaya’evet kişi ettik. Onlara koordinasyonları bıraktık. Sair tarafa dahi lider arkadaşlarımızı yerleştirip, İskenderun’birlikte koordinasyonu sağlıyoruz. Depremin geçmiş gününden bu yana sahadayız. Şu asıl kadar 4 mutfağımızda 6 milyon ten yemek yaptık. Sahada olmaya bitmeme ediyoruz. Hatay’üstelik günlük 130 bin kabın üzerinde yemek çıkartıyoruz. Periyot geçtikçe üstelik eskimemiş noktalar ve yeni lokasyonlar buldukça da artmaya bitmeme ediyor diyerek konuştu.

‘GÖNÜLLÜLERE İHTİYACIMIZ VAR’

Aşevinin koordinatörü Kadir Sancar, bölgede genişlik heybetli ihtiyaçlardan birinin ısıdam yemek olduğunu ve çok destekler aldıklarını belirterek, şöyle konuştu

Bu ihtiyaçlar teferruatlı süre devam edecek. Bunun yanı sıra kendi kemirmek yapma imkanı olan, deri kentlerde kemirmek pişiren depremzedelerimize üstelik erzak yardımları yapıyoruz. Iyilikçi vatandaşlarımızın bağışlarıyla ve Topraktan Tabağa Kooperatifi’ne mevrut desteklerle malzemeleri temin edip dağıtıyoruz. Bu vakit kaybetmeden 1 haftalık, 10 günlük, 1 aylık bir proses değil. Kentleri, ilçeleri, köyleri gezdiğimiz devir, ihtiyacın haddinden fazla tafsilatlı süre devam edeceğini görüyor ve hissediyoruz. O yüzden burada gönüllülere ihtiyacımız var. Burada alelacayip benzeri el birliği, alelacayip benzeri el birliği oluyor. O kadar haddinden fazla gerekseme var kim bağlanak olmaya, buradaki vatandaşlarımızla, o umudu gine hissetmeye, tıpkı sohbete ve ayrımsız muhabbete. O yüzden herkesi buraya bekliyoruz. Benim mutfakla hiçbir alakam yoktu. Buradaki hep operasyonlarda lojistikten tedarike, sahadaki yerlerin tespitinden dağıtımlara evet birlikte buradaki kolilerin taşınması kadar herkesin yapacağı bire bir hareket var burada. Herhangi Bir 5 gönüllüden 4’ü kadın. Bu haddinden fazla değerli. Kadınların hakkı ödenmez. Ben buradan erkeklere birlikte davet etmek istiyorum. Konu mutfak diye niteleyerek gelmeyi düşünmüyor olabilirler ama burada erkeklere üstelik ihtiyaç çok fazla. O yüzden avrat ve koca herkesi buraya bekliyoruz.

İNGİLTERE’DEN GELDİ

İngiltere’de işlek Başak Abo, sarsıntı haberini alır almaz Türkiye’ye geldiğini anlatarak, Bütün kabil zelzele günü bizim da içimiz parçalandı. TIR’larla yardımlarımızı topladık. İngiltere’birlikte çokça iri ayrımsız dayanışma oldu. İngiliz halkı şişman marketlerde arkalama kutularını aldı. Biz birlikte orada elimiz mecbur duramadık ve buraya geldik. Hakeza iyileşeceğiz. Koşturarak geldim buradayım. Ego iyileştim. Lütfen hepiniz gelin. Buraya katkı sağlayan iyileşiyor. Koçuşmak, tutmak, sevinci sarılmak çokça iyicene. Bağışları lütfen kesmeyin çünkü buranın devamlılığı çok heybetli ifadelerini kullandı.

‘BU KENTLER SEVGİYLE KURULACAK’

Almanya’dan gelip, aşevinde aşındırmak çalışmalarına katılan Şengül Akyol Voss ise şunları söyledi Kardeş Kardeş işimizi yapıyoruz ve burada etkili bir kardeşlik içerisindeyiz. Bunu sağlayıcı kişilere çok teşekkürname ediyorum. Çokça sayıda insanın emeği var burada. Esasen bu kentler dostça kurulacak ve umutla buradayım. Uzakta de olsak bilcümle buradaydık. 3 haftalık müddet içerisinde Hatay’a birlikte fahri olarak geldim.

Share: