Koronavirüsü atlatanlar dikkat! Hastalık sonrası yıpranmamış sorun başlangıç gösterdi

Koronavirüs adım adım hayatımızdan çıkarken, hastalığı atlatanlar ile ilişkin kullanılmamış bilgiler ortaya daha çok. Sağlık Bakanlığı Bilgi Oturmuş Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs geçirenlerde unutkanlık görüldüğünü belirtti.

“UNUTKANLIK CANLI HASTALAR VAR”

Özlü seçme sabık devir koronavirüsle ilgilendiren yıpranmamış bilgiler edindiklerini belirterek, “Koronavirüs sonrası ortaya sâdır sağlıkla ilişkin uzayan mesail elden akciğer ile ilgilendiren olmayabiliyor. Farklı organlarda ayrımlı mesail aktif hastalarımız var. Bilfarz bunlardan benim kendi hastalarım dahi gördüğüm yakınmaları söyleyeyim. Benim bildirme çokça gördüğüm unutkanlık. Koronavirüs sonrası sakil bire bir unutkanlık problemi dinamik hastalar var” diye konuştu.

“HASTALIKTAN BILAHARE BİR VASEKTOMI BULGULAR ORTAYA ÇIKTI”

Karadeniz Maharet Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Sinir Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Sibel Velioğlu üstelik koronavirüs sonrası hastaların yüzde 10 ile yüzde 20’sinde unutkanlık görüldüğüne dikkati çekti. Prof. Dr. Velioğlu, “2020’lerin başlarından beri acun bu pandemi ile uğraşıyor. Hastalığın çok deli dolu dönemleri geçirdik ama bibi sürüyor. Fakat hastalıktan sonralari de bazı bulgular, birtakım sistemlerin etkilendiği şikayetlerle hastalarımız bizlere gelmekte. Nörolojik açıdan bakarsak bize hastalarımız bittabi geliyor? Elan sıklıkla dile getirilen unutkanlık var. Başınızda bir dolgunluk hissi, dikkatini verememe, huzursuzluk, konsantre olamama, ciddilik hissi şeklinde anlatılıyor beyin sisi.

“BUNDAN SONRA ARAŞTIRMA LAZIM”

Aslında bu bozukluk oluyor diye bakılmış. 2020’den beri devam eden Covid enfeksiyonu sonrası hastalarımız Covid’den iyileşiyorlardı ama tıpkı takım hastada görülmüş ki hafif amma mufassal süren bayılmak bilmeyen ara sıra şikayetler başlamış. Bunları tığ Covid nâkil hastalarımızın yüzdelik 10 ila 20’sinde görüyoruz. Acun Sağlık Örgütü de bugünlerde bu tabloya dikkat çekiyor. Çünkü antlaşma geçtikçe 2,5 yıldan sonralari hastaların şikayetlerini görmeye başladı. Yeniden beri bunu görüyorduk ama şimdi haddinden fazla elan gür tanımaya başladık. Veriler yeterli mi, faydalı. imdi araştırma ve ilmî kanıt toplamak zorundayız. Ama şimdiye büyüklüğünde elde edilen kanıtlara baktığımızda bu hastaların hastalığı geçirmeye başladığı günden beri bu şikayetleri yaşayabildikleri veya hastalık iyileştikten sonralari ortaya çıktığını ya üstelik hastalıktan bilahare dalgalanabildiğini; yani ortaya çıkıyor sonradan geçiyor, esasen çıkıyor. Tığ bunu Covid sonrası uzanım namına isimlendiriyoruz bugün ilmî literatürde” dedi.

“HEPİMİZDE OLABİLİR”

Koronavirüs sonrası unutkanlığın çocuklarda da görülebildiğine belen eden Prof. Dr. Velioğlu,”Gâh hastalarda detaylı sürebiliyor. Ne büyüklüğünde sürüyor derseniz verirler bize şurası göstermiş özellikle bu tablonun olduğunu söyleyebilmemiz üzere Covid’den ahir 3 kamer içerisinde ortaya çıkıyor ve arz bir iki 2 kamer bitmeme ediyor. Yani Covid sonrası kapsam belli belirsiz ama ayrıntılı süren, kişinin günce aktivitelerini yapmasını, işine dönmesini etkiliyor. Tamam, kimler bu hastalığa evet da yüzde 10’luk 20’lik guruba kimler yakalanıyor derseniz bu konuda evvel dönemde yapılan icraat hastalığın şiddetiyle ilişkilendirildi, yaşla, cinsiyetle ilişkilendirilirdi. Ama sonuç veriler meta çözümleme dediğimiz çoklu çalışmalar bize gösterdi ki koronavirüs sonrası uzamış durumun kişinin cinsiyetiyle, yaşıyla, Covid hastalığını okkalı nakil ile veya alttaki yatan ayrımsız hastalığın olup olmamasıyla ilişkisiz yani hepimizde cins. Üste çocuklarda de görülen olgular var. Dünya Esenlik Örgütü bu konuda ayrımsız aksiyon planını Avrupa’birlikte planladı şimdilerde” ifadelerini kullandı.

“BEYNİNİ SAKİN BIRAKIP BİLİŞSEL EGZERSİZLER YAPILABİLİR”

Tıbbi tıpkısı tedavinin daha olmadığını belirten Prof. Dr. Velioğlu, “Öncelikle alışılagelen hayata dönmeliyiz. Örneğin ne yapılabilir; nerede unutuyorsunuz notlar alabilirsiniz. Öncelikle esenlik kendisine dirim bilimsel olarak beslenmenize özen etmelisiniz. Esrar idman, bilişsel egzersizler yapılmalı. Hesap etme gibi işler yapılabilir. Herkesin kendi şikayetine bakarak ne işlemi yapamıyor bu matematik bile kabil, bu hatırlamada cins ona bakarak antrenman yapmasını öneriyoruz. Beynini asude bırakıp kognitif egzersizler yapılabilir” açıklamalarında bulundu.

Share: