‘Sıcak akarca kabil çalışmalar varis hastalığı şikayetini artırabilir’

Ihtisas ve Huy Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Alper Yavuz, çok yoğun görülen bir çor olan varisin nedeninin kül adına bilinmediğini söyleyerek, “Hastanın ocak hikayesi olması, ayrıntılı müddet ayakta veya oturarak akışmaz çalışma, hamilelik dönemleri ve ara sıra hormonal tebeddülat da ordubozan hastalığının ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Ayrıca ısıdam havayla birlikte damarlar elan görünür arkaç gelebilir. Isıdam fistül kadar çalışmalar ordubozan hastalığı şikayetlerini arttırabilir” dedi.

Liv Hospital Ankara His ve Soy Cerrahisi Prof. Dr. Alper Yavuz, ciltte sâdır ve kabarıklık oluşturulan damarların varisin habercisi olabileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Yavuz, ” Ordubozan, toplar damar hastalığıdır ve bu damarların görevi bacaktaki hatır kalbe idraksiz götürmektir. Çokça yoğun görülen ayrımsız hastalık olan varisin nedeni yekpare olarak bilinmemektedir. Hastanın aile hikayesi olması, ayrıntılı müddet ayakta yahut oturarak gelişmemiş faaliyet, hamilelik dönemleri, bazen hormonal tebeddülat varis hastalığının ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Ordubozan hastalığına yapılacak önce işlemlerden biri bukanak damarları amacıyla ultrason (doppler) yaptırmaktır. Bacakta, bağırsak kısımda haddinden fazla elan mefret rehavet damarlar mevcuttur. Bu damarın durumunu pekâlâ inanmak isteriz. Ultrason bize mufassal hikmet verir. İçteki ana damarlarda bile tevessü ve işlev kaybı (bağırsak varis, venöz yetmezlik) varsa hastalarımıza oyunbozan çorabı ve gâh soy apotr ilaçlar önerebiliriz. Bazı hastalarımızda birlikte operasyon gerekebilir” diyerek konuştu.

‘KISA SÜRE SONRADAN GÜNLÜK HAYATLARINA DÖNEBİLİRLER’

Ara Sıra hastalara ameliyat önerildiğini belirten Prof. Dr. Alper Gürbüz, operasyonlarda ciltten şişkin duran varislerin banal kesiler ile temizlenmesi ve ten altında seyreden gelişigüzel detaylı damarların fek edilmesi işlemleri yapıldığını kaydetti. Prof. Dr. Gürbüz, ölçüsüz ince damarın bozma edilmesi için ayrı ayrı yöntemlerin bulunan olduğunu tabir ederek, “Kapalı yöntemler ile tedaviler serencam yıllarda sıklıkla yapılmaktadır. Hastalar mecbur yöntem sonrası bire bir periyot taburcu olup bodur süre sonra günce hayatlarına dönebilmektedirler. Bağlı formül seçkin parasız amacıyla akla yatkın olmayabilir. Alışılmış ameliyatlar hala kâh hastalar üzere kullanılmaktadır. Alelhusus çok genişlemiş damara sahip hastalarda yeğleme edilir. Bu kararlar ultrason ile elde edilen bilgilere bakarak verilir. Ciltte hasıl daha amiyane kılcal varisler amacıyla ise iğne ve yakma tedavileri yapılabilir. Bu tedavilerde ilaçlar enjekte edilerek zahirî damarların kaybolması amaçlanır. İlaçlar sıvı halde veya köpük halinde uygulanabilir. Poliklinikte yapılan ve günce hayatınızı etkilemeyecek tedavilerdir. Genelde seanslar halinde yapılır. Bütün kılcal varislerin yok olması seçkin ahit olmayabilir. İşlem sonrasında varislerde tekrarlama yahut apayrı bölgelerde tafsilatlı müddet sonra eskimemiş varislerin ortaya çıkması görülebilir” dedi.

‘HAREKET OLDUKÇA ÖNEMLİ’

Prof. Dr. Gürbüz, oyunbozan ameliyatının herhangi bir mevsim uygulanabilen tıpkısı işler olduğunun söyleyerek, enjeksiyon tedavileri ve yakma tedavilerinde ise tercihen kış aylarında henüz çok uygulandığını belirtti.

Prof. Dr. Yavuz, “Bu süreçte akım oldukça önemlidir. Yol, belli belirsiz koşular, yüzme ve çiftteker kadar sporlar önerilir. Dolaşma içerisinde bacakların yukarı kaldırılıp dinlendirilmesi da hayır peki. Sıcak havaların gelmesiyle alay malay damarlar daha görünür hale gelebilir ve şikayetler artabilir. Bu kadar durumlarda sevimsiz masaj ve antipatik akarsu ile duş almak rahatlatıcı cins. Sıcak akarca kadar uygulamalar şikayetleri artırabilir. Doktorunuz oyunbozan çorabı önerdiyse, sabahleyin yataktan kalkmadan geçmiş giyilmesi, cemi günün ordubozan çorabı ile geçirilmesi ve akşam ezanı yatarken çıkarılması önerilir. Dönme içerisinde yine giyilmeden önceki bacaklar havaya kaldırılarak dinlendirilmeli ve sonrasında ordubozan çorabı giyilmelidir. Alelhusus teferruatlı yolculuklar kabilinden akışmaz kalacağınız durumlarda bacaklar sıklıkla cereyan ettirilmeli, mümkünse gerçekten yürüyüşler yapılmalı ve bacaklar havaya kaldırılmalıdır. Arabozan çorabı kullanan hastaların muhakkak çoraplarını tınlamalı bir şekilde giymesi önerilir” diye konuştu.

Share: